Preporučujemo
Home / FRONT / Upoznaj ZMAJA.

Upoznaj ZMAJA.

Komodski zmaj je najveći živući gušter koji može narasti do 3 metra dužine i težiti do 90 kilograma. Ženka je nešto manja od mužjaka i teži oko 70 kg. Tijelo mu je zdepasto sa tankim repom, a kratke mu noge završavaju sa dugim, jakim kandžama. Tamno smeđe je boje sa ponekom crvenom mrljom na tijelu. Živi na Indonezijskim otocima: Komodo, Rinca i Flores, južno od Bornea.

Najčešće se zadržava na otvorenim savanama ali ponekad se može naći i u tropskim šumama otoka. Dobar je plivač i postoje priče kako bježeći od požara može preplivati i do drugog otoka. Tijekom noći spava u svom brlogu a ujutro izlazi po hranu. Živi sam osim u sezoni parenja. Odrasli mužjak dnevno obilazi i brani svoj teritorij veličine do 2 km. Veličina teritorija ovisi od veličine mužjaka.

Komodo se nalazi na vrhu hranidbene ljestvice i kao odrasli gušter nema neprijatelja. Divlji psi i svinje ponekad jedu jaja a ptice, pa čak i odrasli gušteri mladunce vlastite vrste. Mesojed je i jede gotovo sve. Napada jelene, svinje, koze i majmune a može napasti i pojesti čak i čovjeka. Ponekad može napasti i svoju vlastitu vrstu.

U jednom obroku može pojesti cijelog jelena a nakon toga spava gotovo tjedan dana dok probavlja hranu. Plijen savladava svojim jakim zubima i kandžama a na ugrizom prenosi otrovnu bakteriju koja ubija žrtvu ubrzo nakon prvog ugriza. Nema poznatog protulijeka za ovu bakteriju. Zubi su mu stisnuti i oštrih rubova, slični zubima morskog psa. Obično ima oko 60 zubi koji se nadomještaju novima ukoliko ispadnu.

Iako velike težine i tromog izgleda, ovaj gušter može trčati brzinom od 37 km/h. Pari se tijekom lipnja i srpnja. Ženka leže do 12 jaja u rupu u zemlji a mladunci dugački oko 40 cm se izlegnu nakon 8-10 mjeseci. Hrane se insektima, manjim gušterima, glodavcima i pticama. Mladunci se mogu penjati po drveću sve dok ne narastu do cca 70 cm.

Kratko vrijeme je bio lovljen radi kože, ali njegova koža ispuca kada se osuši. Danas je lov na njega zakonom zabranjen, a živih Komodo guštera ima oko 3.000.

Check Also

HTML Za Osnovce