Preporučujemo
Home / FunZone / Spotlight / Osnovac pokrenuo edukativni portal

Osnovac pokrenuo edukativni portal

Da[h3] nauk nije bauk pokazao nam je talentirani Dragan Jovčev. Kao učenik oglednog odjeljenja sedmog razreda gimnazije “Svetozar Marković – Niš” svoju ljubav prema biologiji Dragan je iskazao kroz vlastiti edukativni portal.[/h3]

 

jovcev draganJoš kao učenik petog razreda Jovčev je shvatio da mu biologija “ide od ruke”. Vrlo brzo je usvajao nastavno gradivo ali je uvjek želio više. Zajedno sa svojom nastavnicom biologije iz O.Š. “Kralj Petar I” počeo je širiti stečeno znanje kroz rad na različitim eksperimentima. Uspjeh nije izostao ni na takmičenju “ekološka olimpijada” organiziranom od strane regionalnog centra za talente. Vrlo brzo, počeo je pobjeđivati je na općinskim i okružnim takmičenjima. U pauzi između takmičenja svoj školski zadatak “Izrada Herbarija” je pretvorio u elektronsku knjigu pod nazivom “Morfologija biljaka po azbučnom redu”. Napisana na učenicima razumljiv način ova knjiga se koristi u pripremama za općinska i regionalna takmičenja.

Kao nastavnica biologije, Zorica Đurić, podržava ljubav ovog mladog talenta prema biologiji i pomaže mu da osmisli i pokrene edukativni portal. Vrlo brzo priključuje im se i nastavnik informatike Srđan Asanov. Kao rezultat nastaje edukativni portal posvećen biologiji.
U zadnje dvije godine, na svome portalu, Dragan Jovčev objavljuje lekcije iz biologije koje se uče u školi. Tu se mogu naći video lekcije različitih autora, testovi povezani sa lekcijama iz biologije, testovi i rezultati sa takmičenja i mnoštvo članaka usko vezanih za biologiju. Sav sadržaj portala je besplatan. Za pristup pojedinim sadržajima je potrebna registracija koja se obavlja putem linka za članove (members).Portal sadrži i sekciju interaktivnih testova koji su smješteni na posebnim lokacijama pa je za njih potrebna dodatna registracija u zavisnosti na kojem portalu se nalaze. Uz svoje sponzore, ovaj edukativni portal organizira i takmičenja gdje učenici osnovnih škola dobivaju ne samo diplome nego i vrijedne nagrade.

Kada nije na na takmičenjima i ne administrira svoj edukativni portal, ovaj talentirani mladić VOLONTIRA. Za razliku od svojih vršnjaka ne samo u Srbiji, Hrvatskoj i BiH ovaj mladić aktivno učestvuje u različitim manifestacijama i kao volonter stiče nova iskustva. Aktivno učestvuje u manifestacijama kao što su “Nauk nije bauk” i “Noć istraživaća”. Iz toga razloga nije ni čudno što je našao svoje mjesto u radionicama koje organizira na daleko poznati “Instutut za Nuklearne Nauke – Vinča”.

Svoju motivaciju za istraživanje molekularne biologije i genetike Dragan je iskazao u motu:

Kad neko radi ono što voli, želi da bude najbolji.

Kako izgleda edukativni portal pogledajte u našoj fotogaleriji.

Dalje Slijedeće
Dragan Jovčev 
dj1 
dj2 
dj4 
dj5 
Dalje Slijedeće