Preporučujemo
Home / FRONT / Od čega se pravi čokolada ?

Od čega se pravi čokolada ?

Kakao prah iz kojeg nastaje čokolada, radi se od sjemenki drveta Theobroma cacao (u prijevodu: hrana bogova), koje u prirodi raste u kišnim šumama Amazone.

Theobroma cacao  je zimzeleno drvo, s crvenkastim i žutim cvjetovima, koje je, ako raste u divljini, visoko dvadesetak metara i živi do 150 godina, dok su stabla uzgojena na plantažama visoka od 5 do 10 metara.Stablo kakaovca daje plod tek nakon pet godina, a maksimalan urod postiže između 10. i 25. godine starosti. Stablo urodi sa otprilike 30 mahuna, a 1 mahuna teži od 200 do 800 grama. Mahune se otvaraju pomoću drvenih čekića i vade se sjemenke, bobice kakaa. Iz jedne zrele mahune se prosječno može izvaditi od 20 do 50 blijedosmeđih boba, zajedno sa slatkom, bijelom opnom koja se zove mucilage. Sjemenke se slažu na lišće banana, s kojim se i pokrivaju.

Tako počinje proces fermentacije koji je vrlo važan za okus i miris budućeg kakaa. Za to vrijeme se bobicama mijenja boja, od purpurno crvene do tamno smeđe. Nakon fermentacije, kakao bobice sadrže oko 60% vlage koju treba smanjiti na 7,5%, jer se vlažan plod brzo kvari. Slijedi proces sušenja na suncu. Nakon fermentacije i sušenja, kakao je spreman za izvoz. U takvom obliku kakao stiže u tvornice gdje počinje proces proizvodnje čokolade.

Check Also

HTML Za Osnovce