Preporučujemo
Home / FashionBuzz / Ljepota i Zdravlje / Čak je i opasno: zašto trebaš prestati dijeliti šminku s drugima

Čak je i opasno: zašto trebaš prestati dijeliti šminku s drugima

Dijeliti šminku s mamom, sestrom ili prijateljicom može biti opasno i zato je vrijeme da to prestaneš činiti.

Šminka koju dijelimo gubi na vrijednosti kao proizvod, ali ta navika može biti dosta opasna. Premda se naizgled čini bezopasno, ali posuđivanje make-upa može uzrokovati herpes i konjunktivitis.

No, to su samo dva razloga za `škrtarenje` s vlastitom šminkom. Vrijeme je da saznaš i druge razloge zašto trebaš prestati dijeliti šminku?

Dijeljenje šminke za oči može uzrokovati infekciju
Oči su najosjetljiviji organ na licu, a na njima se nalaze različite bakterije. Dermatologinja Jeanine B. Downie kaže da dijeljenje maskare, sjenila i tuša može dovesti do infekcija. Neke od njih mogu biti konjunktivitis, bradavice i druge bakterijske nakupine. Ovo se posebno odnosi na cure koje nose kontaktne leće.

06496-sjenila

 

 

 

 

 

 

 

 

Posuđivanje ruža može uzrokovati herpes
Trebamo držati herpes dalje od sebe tako što ćemo svoje ruževe za usne držati samo za sebe. Iako tvoja prijateljica ne izgleda kao da ima herpes ili neku iritaciju na usnama, ona svejedno može imati u sebi virus. Jednom kada pokupimo herpes, virus ostaje u nama cijeli život.

24563-ruz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Testeri u trgovinama su leglo bakterija
Premda nas testeri mame i žele da ih isprobamo to ne treba raditi. Prema InStyleu testeri su jedni od glavnih širitelja bakterija kada se radi o kozmetici. Upravo zbog toga treba pripaziti kada sljedeći put u Bipi budemo testirali bilo koju šminku te to treba činiti na ruci, a ne na našem licu.

57403-test

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nikada ne znamo na koji način naša prijateljica nanosi šminku
Dok mi rabimo čistu četku i različite spravice za nanošenje šminka, naša prijateljica to možda radi prstima. Ruke su pune bakterija te se njima treba što manje koristiti pri nanošenju šminke.

tumblr_inline_nau74qHzTX1ror6v2

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilo kada šminka može pokupiti bakterije
Čak ako slučajno ostavimo otvoren novi ruž kraj ogledala on može pokupiti bakterije. Liječnica Kelly Reynolds kaže da su gljivice posvuda i da mogu kontaminirati kozmetiku u bilo koje vrijeme. Iako većina proizvoda u sebi ima neke dodatke koji se bore protiv bakterija, najbolje bi bilo kozmetiku držati dalje od vlažnih područja poput kupaonice te ih dobro zatvarati.

62003-smm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akne se mogu pogoršati
Akne nisu zarazne, ali mogu biti iziritirane. Uporaba tuđe četke za lice može proširiti bakteriju koja je uzročnik akni. To zapravo znači da na svoje lice prenosimo tuđe akne i bakterije. Važno je znati da nije dobro dijeliti šminku i zbog ovakvih razloga, a osobito ne pribor za šminkanje.

52932-aknn